En champagnesabel gör champagneöppningen ännu mer speciell!

Ingen dryck symboliserar väl fest och högtid som champagne. Det distinkta ljudet av en champagnekork som lämnar sin flaska har ju blivit något av en universell startsignal för festligheter.

För dig som vill ta det festliga öppnandet av champagnebuteljer till nästa nivå är sabrering det enda rätta. Sabrering är ett ganska okänt sätt att öppna champagne här i Sverige, men i Frankrike och delar av sydeuropa är det en etablerad tradition. Att utföra en sabrering innebär att slå av champagneflaskans hals med en sabel. 

Ingen vet med säkerhet hur bruket av en champagnesabel uppstod. En teori gör gällande att det var självaste Napoleon som kom på idén under firandet av en fältseger. Många är överens om att det åtminstone var Napoleons sabelfäktande lätta rytteri – Hussarerna – som tog tekniken i bruk.

Moderna hjälpmedel och enkla handgrepp

CHAMPAGNESABEL köper du lättast på nätet
CHAMPAGNESABEL

Medan Napoleons hussarer skötte sabreringen med klingor avsedda för strid, har vi idag specialiserade svärd. En champagnesabel ser vanligtvis ut mer som en förvuxen kniv än ett svärd. Klingan är i regel runt 30 centimeter lång och eggen saknar skärpa. De finns att få i varierade prisklasser. Med tanke på vad de används till är det dock knappast förvånande att en champagne sabel i regel kostar en slant.

Sabrage – konsten att utföra en sabrering – är inte särskilt komplicerad. Flaskan hålls med cirka 45 graders lutning, i säker riktning. Med andra handen placeras en champagnesabel mot flaskans kropp och svepes längs halsen tills den träffar glasklacken under korken. Det är viktigt att champagnen är väl kyld innan sabrering, och helst ska den del av flaskhalsen som slås av vara riktigt kall. Ett tips är att stoppa flaskan med halsen före i en ishink en stund.

Med en champagnesabel och lätta instruktioner kan du ta ditt champagnedrickande till en ny nivå!