Champagne är en dryck så starkt förknippad med lyx, dekadens och finsmakeri att det för
många blir avskräckande. Visst ligger det sanning i dessa fördomar – men champagne kan också vara tillgängligt för den som inte kan något särskilt om vin, eller har råd med de mest prestigefyllda flaskorna.
Några tillbehör
Det finns ett antal attiraljer som av goda anledningar anses höra champagnedrickandet till. Viktigast är att ha bra glas och en champagnekylare. För den äventyrlige kan även en champagnesabel tillkomma, men är inte alls nödvändig. En champagnekylare har naturligtvis till uppgift att hålla drycken kyld. Krasst uttryckt är en champagnekylare inte mycket mer än en glorifierad ishink. Epitetet champagne får det hela att låta högst lyxig, men ur ett funktionellt perspektiv handlar det om en isbehållare.
Champagnens idealiska serveringstemperatur ligger runt 6 grader. Champagnekylare syftar inte bara till att få ner temperaturen, utan även att hålla den kyld under det att den dricks. Oaktat finsmakarnas råd är väl kyld champagne generellt mer uppskattat än ljummen. Som den store champagnedrickaren Winston Churchill uttryckte saken är champagne bäst när den är “kall, torr och gratis”.
Champagnekylare – ett underskattat hjälpmedel
När den avnjuts som en fördrink en het sommarkväll vill man gärna ha flaskan stående i en isfylld champagnekylare. Att hålla i ett immigt, svalkande glas gör då hela upplevelsen så mycket trivsammare. Och oförnekligen tillför närvaron av en champagnekylare något extra – ger en lite lyxigare känsla. Och detta lilla extra behöver inte vara dyrköpt. Idag finns prisvärda och snygga varianter i rostfritt stål.
För att hålla champagnen kyld, fyll upp kylaren till ungefär hälften med is och svep in flaskan i en tygservett innan du sätter ner den. För att åstadkomma nedkylningen kan hinken fyllas till hälften med vatten och hälften is. Det tar då cirka en halvtimme innan rätt temperatur uppstår i flaskan.