Champagneglas visar ägarens inställning till drycken

Champagneglas

Den vindryck som är intimast förknippad med lyx, fest och glam är tveklöst champagnen. Smällen när en kork går ur flaskan, bubblorna i ett champagneglas, de tjusiga etiketterna – alltsammans ger champagnen en förmåga utan motsvarighet att etablera högtid. Dock bör inte champagnen ses uteslutande som en festdryck bara för de rika och dekadenta. Seriösa vinkännare visar champagnen uppskattning under stort allvar. Att dricka champagne kan vara en konst lika gärna som en fest. Och vilken typ av champagneglas du använder kan signalera vilken av dessa inställningar till drycken du har.

Fest och dekadens

Vi har väl alla någon gång sett en champagnefontän? En pyramid av champagneglas där det översta glaset fylls med champagne tills det svämmar över och glasen därunder fylls med champagne. Dessa konstruktioner görs i regel med så kallade coupeglas. De är förhållandevis låga glas, med en vid och låg kupa. Av många ses dessa som våra mest klassiska champagneglas, men vinkunniga skyr dem. Som för att understryka coupeglasens dekadenta associationer säger legenden att dess kupor göts efter formen på Marie Antoinettes bröst. En vinkännare skulle trots detta fnysa åt glasens undermåliga förmåga att koncentrera dofter och smaker. Att hälla champagne på sådana glas är att slösa bort den.

Samtida festglas

De glas vi idag förknippar mest med champagne är de så kallade flûteglasen, även kallade sektglas. Dessa glas är höga och har långsmala kupor. En sannolik förbättring jämfört med coupeglasen, skulle vinkännaren säga. Men trots det passar dessa champagneglas bäst till enklare mousserande viner.

För finsmakaren

De glas som anses bäst lämpade för champagne har det något trista namnet champagneprovarglas. Dessa champagneglas har en något bredare kupa än flûteglasen, och anses optimerade för att bevara och koncentrera champagnens dofter och smaker. Så om du ser dessa glas, är ägaren sannolikt en kunnig snarare än dekadent champagnedrickare.