Vinkylar

Vinkylar är populära bland vinkännare, oavsett om de är proffs eller amatörer. Faktum är att de kommer väl till pass även för dig som inte har särskilt avancerade kunskaper eller intressen inom vin.

Vinkylar har i regel två syften. Dels att ge möjlighet att förvara viner vid optimal temperatur, dels att ge vinet rätt temperatur för att dricka det.

Vinets temperatur kan kraftigt påverka hur det upplevs. Exempelvis så dricks champagner med fördel vid temperaturer om 6 – 8 grader. Å andra sidan bör de förvaras vid cirka 12 grader. Även rödviner mår bäst av att förvaras vid temperaturer som något understiger normal rumstemperatur.

Har man endast en eller kanske två flaskor vin som ska förvaras en längre tid, kan de eventuellt ges plats i kylskåpet. Vinkylar ger emellertid möjlighet att förvara dessa skrymmande flaskor utan att konkurrera med mat och andra kylvaror. Dessutom vill du kanske att kylskåpet ska hålla den temperatur som dina viner behöver.

En god investering

För dig som ibland köper lite bättre viner, eller kanske får dem i present, är vinkylar alltså något att titta närmare på. Vad är det för vits med att spara bra viner till speciella tillfällen, om de riskerar att förfaras på grund av förvaringstemperaturen? Det räcker ju dessutom med ett par, tre buteljer i samlingen för att de ska börja utgöra en riktig huvudvärk i kylskåpet.

Många alternativ

Om du är intresserad av vinkylar upptäcker du snart att det finns ganska många alternativ på marknaden. Ett gott råd är att satsa på en modell som ger möjlighet att ställa in en exakt temperatur. Då är en digital display ett stort plus.

Tänk även igenom hur stor vinsamling du har eller kommer att ha. Det finns ju ingen anledning att förköpa sig. Vinkylar som är för stora äter upp mycket plats.