Din vinkyls temperatur är viktig för din vinsamlings hälsa.

temperatur vin

Om du kan något om viner vet du säkert hur viktigt det är att förvara och servera viner vid rätt temperatur. I takt med att denna kunskap blir spridd ökar ägandet av särskilda vinkylar. Du som gärna har ett antal vinflaskor liggandes hemma har naturligtvis stor nytta av en kyl särskilt avsedd för vinerna.

Hitta korrekt temperatur

Men vad är då korrekt vinkyl temperatur? För att börja med champagnen – den dryck som sannerligen har en aura av att vara det ädlaste av alla viner – så bör den förvaras bäst kring 10 – 12 grader. Den bubbliga festdrycken dricks dock med fördel vid en temperatur kring 6 – 8 grader.

Om din vinsamling har en tonvikt på rödviner bör din vinkyl temperatur ligga på 11 grader. Under de förhållandena utvecklas ditt vin i den mest fördelaktiga, makliga takten. Vid servering av rödvin blir emellertid inställningen av din vinkyl temperatur något krångligare. Röda viner som klassificeras som “Mjuka och Bäriga” bör serveras vid 14 – 16 grader. Resterande smakprofiler (till exempel “Kryddiga och Mustiga”, “Söta” eller “Strama och Nyanserade”) bör serveras kring 16 – 18 grader.

För servering av dina vita viner (utöver din champagne) så gäller något andra riktlinjer avseende vinkyl temperatur. Viner som är “Friska och Fruktiga”, “Druviga och Blommiga” samt “Söta” bör serveras kring 8 – 10 grader. “Lätta och Avrundade” serveras däremot bäst kring 6 – 8 grader och “Fylliga och Smakrika” vid 8 – 12 grader.

En viktig display!

Enklast blir det att reglera din vinkyl temperatur om den är utrustad med digital display. På så sätt uppnår du mer precision i inställningen. Om du vill vara riktigt säker på din vinkyl temperatur kan du placera en separat termometer i vinkylen. Då får du en lättöverskådlig kontroll av hur väl vinkylens termostat fungerar.